De gedachtegang achter (aan)raken

Aanraken, aangeraakt en "geraakt" worden. is een belangrijke kwaliteit van de door mij gebruikte massagevorm. Er worden verschillende massagetechnieken gebruikt die samensmelten tot één vloeiend geheel.

Er zijn vele soorten en maten massages. In mijn praktijk gaat het vooral om intuïtieve, holistische of integratieve massagemethoden. Waar gaat het nu om bij dit soort massage? Aanraken, aangeraakt en "geraakt" worden, zijn de sleutelwoorden.

Aangeraakt worden is een basisbehoefte van de mens. Het is in onze cultuur echter niet de gewoonste zaak van de wereld en wordt in werk en zorgsituaties zelfs vaak als ongewenst gezien. In onze gestresseerde en afstandelijke wereld komt er dan ook steeds meer behoefte aan "gediplomeerde aanrakers" die zorgvuldig, integer, vol mededogen vanuit een open hart en een diepe bezieling masseren. Dit is dan ook een belangrijke kwaliteit van deze massagevorm. Er worden eigenlijk verschillende massagevormen gebruikt die samensmelten tot één vloeiend geheel. Het grootste deel echter ontvangt men met warme olie een "intuïtieve massage". Rustige strijkingen, afgewisseld met diepere knedingen en fricties dragen bij aan een tedere weldaad voor lichaam en geest. Handelingen die een warme verzorgende moeder spontaan doet wanneer haar kind zich heeft bezeerd: het zachte wrijven op de pijnlijke plek, het rustige wiegen om het totaal tot rust te brengen en het liefdevol troostend neerleggen van de handen. Iedere massage die men ontvangt is ook totaal uniek.

Deze massagevorm is een holistische benadering. Ze beoogt een integratie van lichaam, geest en ziel. Naast de heilzame, ontspannende werking op het lichaam is er een even grote aandacht voor het gevoel, de emotionele beleving en wordt men meegenomen naar een gebied van innerlijke stilte waar de diepste kern van iemands wezen ervaren kan worden. Het is een bezielde, vanuit het hart komende vorm van aanraken, aangeraakt en "geraakt" worden; een woordeloos helen door een liefdevol ontmoeten. De massage heeft als voornaamste doel mensen lichamelijk en geestelijk te ontspannen, overtollige stress te verwijderen en energieblokkades te verminderen. Hierdoor kan de vitale lichaamsenergie opnieuw vrijer stromen en komt het dwangmatige denken tot rust. Er ontstaat meer harmonie tussen lichaam, geest en ziel, wat een sterk algemeen helende werking met zich meebrengt. Voor sommigen is het ook een uitgelezen weg om weer bewuster te worden van het lichaam als bron van genot en welbehagen waardoor het tegemoet komt aan de fundamentele menselijke behoefte om warm en liefdevol aangeraakt en gekoesterd te worden. Het is een oase waarin men van kop tot teen, met hart en ziel verwend wordt.

Doordat massage de bloedsomloop bevordert en het gespannen spier- en zenuwstelsel ontspant, kunnen ook allerlei fysieke kwaaltjes zoals hoofdpijn, te lage bloeddruk, slechte nachtrust, pijnlijke spieren en gewrichten verlicht worden. Alhoewel deze massagevorm geen psychotherapeutische methode is, kan het toch letterlijk en figuurlijk een steuntje in de rug geven wanneer mensen het emotioneel moeilijk hebben, overspannen geraken. Het kan ook het vrijkomen van geblokkeerde gevoelens vergemakkelijken. Ik beweer dus zeker niet een helende werking teweeg te kunnen brengen, maar biedt u wel even tijd in een rustige omgeving en een paar handen en armen die u helpen ontspannen en van daaruit bouwt uw lichaam en geest weer iets eigens op!

Ik nodig u van harte uit om dit eens uit te proberen. Dus of u gewoon een uurtje wilt ontspannen, last heeft van stress en spanning of stijve spieren, bij massagepraktijk aan-Raken bent u op het juiste adres. Graag tot ziens in mijn praktijk.